Befintligt ljus.

Igår blev det någon slags kortslutning i en lägenhet när jag och stylisten gick runt och tände lampor. Vi fick inte igång strömmen igen så jag fotograferade "inredningsstil" istället, med fönstren som ljusinsläpp. Hade behövt en reflexskärm men hade dessvärre inte någon.
Det är rätt stor skillnad på denna typ av foto och det man vanligen levererar när man har en fastighetsmäklare som kund. Mäklarna vill i regel ha full teckning i fönstren och alla lampor och ljus tända. För att åstadkomma detta tar man 3-5 exponeringar för varje bild. Varje exponering visar en del av ljuset. Bilderna läggs sedan ihop i redigeringen så att man får en heltäckande bild med en avvägning av alla ljusdelarna. Redigeringsjobbet tar mycket längre tid än fotograferingen och det är nästan så att man kan säga att bilderna görs i redigeringen.
Fotograferar man däremot i befintligt ljus så blir det en helt annan teknik.Täckning i fönstren kan man ju inte få när enda ljuskällan är just fönstren. Det man jobbar med är hur ljuset faller på olika ytor och med exponeringen och skärpedjupet. Mer traditionellt alltså och oftast bara en exponering per bild. Går avsevärt snabbare att redigera. Några exempel nedan.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Metameri. Eller varför blir det fel färg?