Sparlåga och spegellöst.

Det händer inte så mycket på jobbfronten nu. Precis som alla andra år, så det är ingen överraskning. Jag utnyttjar tiden också precis som alla andra år, med att arkivera och avsluta årets jobb. Kolla all utrustning ordentligt och byta ut det som behövs.
Detta år blev det en större ändring i kameraväskan. De gamla kamerahusen inbytta mot två Z6 då jag till sist landat i det faktum att jag aldrig har något behov av större bildfiler än vad 24 Mp ger. Två av vidvinkelobjektiven blev dessutom ersatta med ett 14-30/4 ur den nya S-serien. Och nu håller jag på att jobba in mig på detta. Intressant också att det rent ekonomiskt gick ungefär jämnt ut att byta från FX- till S-fattning (fast eftersom jag slutat med porträtt så avyttrade jag lite mer än jag skaffade förstås).

Än så länge allt positivt. Och jag är minst sagt överraskad av kantskärpan 14-30 presterar. Extra viktigt eftersom jag smalnat av min verksamhet till att enbart jobba med bygg- och fastighetsbranschen. Kantskärpa när man fotograferar interiör är bland de viktigaste egenskaperna för ett objektiv. Och nu har jag en zoom som presterar som fasta FX objektiv gör!

Jag har (också i vanlig ordning) köpt Tom Hogans genomgång som jag håller på med nu. Över 1000 sidor har han skrivit om Z6 o Z7, men det är alltid värt att faktiskt tröska igenom för man får en helt annan förståelse och kan utnyttja utrustningen fullt ut. Finns alltid knep och genvägar man aldrig skulle listat ut själv. Dessutom många myter och nätgrodor "avslöjade" och jag har numer inget alls jag saknar vid detta teknikbyte. Tvärtom så blir spegellöst väldigt snabbt beroendeframkallande och nu skulle jag, efter bara två veckor, inte kunna gå tillbaka till DSLR känns det som. Ryggen tackar också för lättnaden :-)

Angående mina farhågor om att bara ha ett kort i kameran: vaknade häromnatten och kom ihåg när jag hade bara en filmrulle i kameran :-) Velvia eller Provia dessutom, med liten marginal för misstag. Detta plus allt jag nu läst och hört om XQD har lugnat mig. Och rent arbetsmässigt blev det ju enklare. Så jag köper den risken.
Och "bandningen" har jag ju redan skrivit om. Tom Hogan förresten, ungefär samma resultat som jag.
Sedan är det ett jätteplus (för hur jag jobbar) att Bluetooth och wi-fi nu äntligen funkar och t.o.m. är enklare implementerat än Panasonics version (som jag tyckt vara överlägsen).

Kommentarer

  1. Var lite sugen ett tag på din D850 när du sålde. Men som du säger, sällan nytta av mer än 24Mp. Vid de få tillfällen så finns en D810. Men spegellös, nä!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Metameri. Eller varför blir det fel färg?