Intressant dilemma.

Ska plåta en studentskiva. Fick bildexempel på hur de vill att det ska se ut. Och det ska se ut som om jag hade en mobilkamera ungefär... Blixtljus rakt i ansiktet och mörk bakgrund. Det blir intressanta frågeställningar av detta...
Nu när "alla är fotografer" så verkar kraven parkera på minsta gemensamma nämnare. Alltså att den allmänna smaken, estetiken blir ett med det som alla kan åstadkomma med mobilen. Om man tänker så, så blir det plötsligt mer förståeligt att dagspressen sparkar sina fotografer och lägger ner hela avdelningar. Kanske är det helt enkelt så att bildkunskap har nått en så låg status/nivå i samhället att människor inte längre kan se något värde alls i den. Kanske är yrkesfotografen på väg att bli en utdöende art. Eller åtminstone en smal och specialiserad som bara angår en mindre grupp inom sitt specialområde. När tidningarna vill ha "läsarbilder" gratis till artiklarna och t.o.m. utbildar journalister i att ta bilder med mobilen till sina artiklar (ja det är sant) då kanske det är dags att fundera på vad det är man håller på med.
Kanske pessimistiskt men med tanke på bildämnets låga status i skolan (trots att bildanvändandet ökat med raketfart bland eleverna på senare år) och den ovan nämnda utvecklingen inom dagspressen + den allmänt utbredda oförståelsen för att bilder kostar pengar så är det lätt att ramla ner i svarta hål.

Vad ska man då göra åt detta? Ingenting antar jag. Låta tiden ha sin gång och inse att en allmän bildkunskap inte kommer att komma tillbaka, utan går samma väg som allmänbildning i stort verkar göra idag.

Så, nu har jag gnällt klart! Vi fotografer har egentligen en rätt bra situation. Det har kommit många nya områden att ta tag i som inte fanns för några år sedan. Fastighetsmäklarna t.ex. anlitar fotografer idag. Det gjorde de inte för tio år sedan. En större medvetenhet om tekniker som virtuella rundturer har kommit, mycket tack vare att företag som Google börjat agera på området. 3D-video ligger i startgroparna och vi har möjlighet att vara med i denna spännande utveckling från start! Sociala medier ger enorma möjligheter att marknadsföra sig och visa sina bilder även utom landets gränser. Bröllopsfoto (jag är inte verksam där) har blivit en bransch på väg upp. I dag kostar man på sig en fotograf som ofta får jobba hela dagen. Bröllopen har ändå gått från en ceremoni i kyrkan till ett slags event, så en fotograf är också given. Och på tal om event, inget event utan dokumentation idag.

Så man får väl sammanfatta det hela med en mening: Tiderna förändras. Och de lär fortsätta att göra det oavsett vad jag tycker, så mitt val blir att vara optimist och följa med utvecklingen och därmed "behålla min plats i kön" :-) Yrkes/bildkunskap kan man ha till egna projekt i stället...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.