Interiör - Arkitektur - Mäklare.

Frågan om skillnaden mellan arkitektur- och s.k. mäklar- eller fastighetsfoto har kommit upp ett par gånger den senaste tiden. Så jag gör en utredning. När man plåtar interör/arkitektur handlar det om att förstå vad arkitekten har sett och tänkt. Lite som illustration, alltså att man försöker bildsätta någon annans tankar. Klarar man att tänka som arkitekten eller inredaren gjorde så brukar det bli bra. Här ljussätter man alltså inte, förutom möjligen lite upplättning t.ex. i rum långt in i bilden, för att försöka härma efter det stora dynamikomfång ögat har. Den huvudsakliga ljussättningen har arkitekten/inredaren redan gjort med konstljus, lampor eller helt enkelt med placering av fönster och ljusintag. Lägger man till eller drar ifrån något så kommer man bort från ursprungstanken.

Mäklarfoto är en helt annan sak. Här handlar det om säljmaterial och man ljussätter för tydlighet och på ett så "smickrande" sätt som möjligt. I detta fallet handlar det mesta om förberedelser. Städning, att alla prylar är bortplockade o.s.v. Huset eller lägenheten ska ge ett så oanvänt intryck som möjligt och bara ha en neutral utsmyckning kanske med lite snittblommor eller tända ljus. Annars inget. Kunden ska kunna tänka in sina egen prylar i bilden utan att bli störd av någon annans.

Gemensamt för dessa bägge typer av fotojobb är att väldigt mycket ligger i förberedelserna. Man brukar säga att bilden ska vara klar innan man plockar fram kameran!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.