Fredag, hemfärd.

Efter avklarade fotograferingar i Gislaved och Tranemo tryckte jag på HEM knappen på GPSen. Stannade för lunch i Vadstena och passade på att begapa Rökstenen i Rök på vägen. Rökstenen ska vara början på den svenska litteraturen. Ristad i början av 800-talet och därmed den äldsta kända runstenen. De flesta andra är från 1000-talet. Bild till vänster.

I Vadstena blev det också ett par bilder av de lokala monumenten. Klosterkyrkan förstås, som byggdes efter detaljerade instruktioner av den heliga Birgitta och slottet som Gustav Vasa lät bygga ett par hundra år senare. Detta slott var inte avsett för att försvara Sverige utan snarare för att hålla allmänheten i shack. Det började byggas bara något år efter att Nils Dacke mördats...

Hur som helst så är Vadstena med sin speciella historia och alla monument nog en av de märkligare platserna i Sverige. Inte minst för att Vättern är så påtaglig. Nästan som om staden skulle flyta på vattnet. Vattenytan hela tiden närvarande och med en gammal stad som kan jämföras med vilken Hansastad som helst. Fast vid Vättern istället för vid Östersjön. Skumt pånåsätt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.