Jobb- och prylprat.

Jobbfronten ser bra ut. Så bra att jag ska ta ledigt några dagar nu och ladda om. Därefter väntar AD- foto- och illustratörsjobb för Maincon AB. Mer fastigheter och en del produktfotograferingar på väg in. Det behövs en liten paus för att hämta andan.. Och bildbyråerna som jag har ständigt dåligt samvete för då.. En byrå rapporterade faktiskt att marknaden verkar vara på väg åt rätt håll igen efter ett par års nedgång. Så nu kanske det gäller att vara på G och leverera nya bilder. Undrar bara när jag ska göra det?

Prylar då. Har på senaste tiden fått frågan om vad man ska köpa för kamera två-tre gånger. En del har sett filmen "Bröllopsfotografen" och tror att om man köper en kamera för 100 000:- så är det bara att köra igång sedan. För då kommer ens verkliga talang fram :-) Så är det ju naturligtvis inte. Ska du bli fotograf så gäller samma som för vilken småföretagare som helst. Först affärsidé, marknadsplan, affärsplan, administration, bokföring, försäkringar o.s.v. Alltså, man startar en firma med allt vad det innebär.

Utrustningen sedan. Den är ju helt beroende av vad man ska göra frånsett en "detalj", datorn. Den ska ha en skärm som helst klarar att visa AdobeRGB(1998) samt så mycket RAM-minne som möjligt (processorhastigheten är mindre viktig). Ett genomtänkt system för back-up är också nödvändigt. Photoshop. Går inte att komma förbi. Och lagligt ska det vara. Du kan inte bedriva näringsverksamhet med stulna redskap! Det kommer fram... Sedan behöver du ett CMS eller DAM system/program. Det är ett digitalt arkiv som håller reda på kunder och bilder.

Tänk sedan på bilderna du ska leverera och utgå därifrån. Handlar det om t.ex. microstock så gäller bästa optik du har råd med och ett kamerahus som kan leverera filer på minst 50Mb. Till detta förstås studio och ljussättningsutrustning.

Handlar det om produkter kanske du ska satsa på ett T/S objektiv i första hand, kamerahus med fullformat sensor, objektbord och ljussättning. Ett stabilt stativ, gärna ett stort tungt på hjul.

Gäller det fastigheter så är det ett stabilt och lätt stativ med en riktigt bra kulled med vattenpass. En "mast", alltså ett stativ som går att höja så pass mycket att man kan se byggnaden i raktecknande perspektiv eller lite ovanifrån. Speedlights, rejäl vidvinkelzoom och ett bra kamerahus helst med DX (halvformat) sensor då dessa kameror ofta är lite mindre och lättare och därmed enklare att använda t.ex. för mastfoto. Vidare bör kameran kunna kompensera distorsion och vinjettering direkt vid fotograferingen. Fastighetsfotografering är tidspressat och ju mer som kan göras i kameran dess bättre. JPEG gäller och många minneskort. Ett för varje jobb (kan bli 5-6 på en "utryckning") om inte kamerahuset har plats för två kort så att man kan ha back-up på det ena.

O.s.v. Alltså varje kategori av fotojobb kräver sin speciella utrustning. Och vad gäller filmen Bröllopsfotografen så är en bra bröllopsfotograf inte ensam. Det händer saker samtidigt på olika ställen vid ett bröllop. Samma sak kanske måste plåtas ur två olika vinklar samtidigt. Närbild och helfigur i samma ögonblick o.s.v. Svindyr kamera är betydligt mindre viktigt än bra ljus och, som alltid, att man behärskar utrustningen utan och innan. Det är då det blir bra bilder. Även om kameran är billig...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.