Lite om VR foto.

Detta inlägg riktar sig direkt till de industrikunder som tidigare anlitat mig för VR foto. Nu kan jag göra MER!
Jag har i många år använt Manfrottos lösningar med VR-huvudet 303 och deras libellplatta med tre skruvar. Väldigt bra och stabilt men med en uppenbar nackdel. Det klarar inte att jobba i små utrymmen. Stativet och plattan tar så stor plats att man måste ha åtminstone ett par kvadratmeters golvyta för att sätta upp det hela. Alltså inget att ha i t.ex. förarhytten på en kran.
Vill man plåta VR på små utrymmen har man därmed varit hänvisad till att använda någon av de ovala speglar som finns på marknaden. De fungerar så att kameran läggs "på rygg" och fotograferar upp i en oval eller droppformad spegel som visar hela rummet. Denna lösning har tre uppenbara nackdelar.

1. Bilden får samma upplösning som kamerans sensor. Alltså ganska låg upplösning för ett 360 graders panorama.
2. Bildvinkeln blir väldigt snäv. Det blir en mycket stor förvrängning i utkanterna av bilden när man panorerar runt i visaren.
3. Det går inte att åstadkomma ett sfäriskt panorama, utan bara cylindriskt.

Men nu finns en lösning. Manfrottos konkurrent på detta område, Nodal Ninja, har konstruerat en objektivring med medföljande panoramahuvud. Ringen monteras på objektivet istället för att kameran monteras på stativhuvudet! Därefter skruvar man på valfritt kamerahus på objektivet. Resultatet blir att stativhuvudet kan vara en fjärdedel så stort som i Manfrottolösningen men alla fördelar med exakt positionering och vridning i valfritt antal grader finns kvar. Plus, att man kan fälla kameran för zenitbilden! (nadir får man fortfarande ta handhållet) Inte dåligt. Med Nikons 10,5:a får man sex bilder i stående format runt + zenit och nadir för ett sfäriskt panorama. Har precis fått hem denna uppfinning från USA och ska börja köra in mig på tekniken nästa helg (om jag hinner).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Om Zonsystemet (endast för analogfotonördar med grundläggande förkunskaper)