Frukost i köket eller på balkongen?

När man fotograferar fastigheter som ska säljas handlar det om att framställa allt i så fördelaktig dager som möjligt utan att ljuga. Det man har att jobba med är förstås precis som vid all annan fotografering ljuset, val av vinklar och utsnittet. Inte för mycket vidvinkel så att en ev. köpare känner sig lurad av att det ser överdrivet stort ut på bilderna. Inte för lite så att man inte får någon uppfattning om hur rummen hänger ihop. Först redovisning och överblick, sedan estetik. Sist kanske någon arrangerad detalj.


Det går mode i detta. Nu har mäklarna vant sig vid att anlita fotografer (de har bara gjort det i ett par år) och därmed ökar kvalitetskraven och de börjar se mer bildmässigt. Ett exempel: för bara några månader sedan var det populärt med "vita" utbrända fönster. Regeln var att spröjsar och annat "fast" skulle ha teckning men själva fönsterytan kunde vara utbränd. Idag vill de flesta ha full teckning i fönstren i amerikansk stil.

Amerikansk stil kallar jag det eftersom jag när jag ville in på denna marknad, först försökte lära mig så mycket som möjligt om tekniken. Det fanns inget svenskt-nordiskt-europeiskt skrivet på området eftersom det är så nytt här. I USA däremot är dettta en stor branch med många små aktörer. Därför finns det ett antal amerikanska handledningar och nätböcker, hemsidor och bloggar som bara handlar om detta speciella område.

Skillnader mot hur vi gör har t.ex. varit just att amerikanska fastighetsfotografer alltid verkar jobba med ljuset utanför huset. Alltså mäta på det och sedan utgå från det värdet och bara fylla i efter behov med blixtljus. Tiden efter utomhusljuset och blixtljus för att balansera inomhus. Helt rätt sätt att jobba tycker jag men tyvärr inget man hinner ägna sig åt särskilt mycket i vårt betydligt mer tidspressade arbetsklimat, desutom svårt eftersom vi inte har tid att arrangera fler ljuskällor än en eller i undantagsfall två.
En annan skillnad är att där får ett husdjur gärna vara med som staffagefigur om det är tillräckligt "tjusigt". Här i Sverige är detta uteslutet. Alla spår av husdjur måste döljas p.g.a. att allergiker kanske inte kommer till visningen annars.
Om mäklarnas synsätt fortsätter att följa det amerikanska stilen borde nästa steg vara att vi börjar få beställningar på foto i kvällsljus. Alltså precis vid den tid då utomhusljuset har samma eller något lägre styrka än ljuset i fönstren på huset. Knepigt kanske då vi inte har samma förkärlek för lampor överallt och ljussatta trädgårdar här i Sverige. Och svårt att göra mer än ett jobb per kväll/eftermiddag då ljuset ändras väldigt snabbt vid denna tid. Men som jag ser det skulle det vara ett bra komplement i många fall. Särskilt villor med ljussatt pool och liknande objekt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.