Bröllopsfotografering...

...är ett bra exempel på uppdrag jag inte tar. Skenbild Produktions affärsidé innefattar inte att jobba med privatkunder. Därför gör jag inga bröllop, inga portträtt o.s.v. Jag skriver det här därför att våren närmar sig, bröllop planeras och jag har nu fått tre bokningar jag måste tacka nej till till p.g.a. det ovanstående.

Ett annat missförstånd som förekommer ibland är att priserna som står på hemsidan tolkas som inklusive moms. Det är fel, alla priser är exklusive moms (vilket också står där). Även det förstås eftersom jag enbart jobbar med företagskunder.

Ett tips. När du behöver anlita en fotograf för bröllop eller portträtt eller något annat mer specialiserat, gå då in på Svenska Fotografers Förbunds hemsida, sfoto.se heter den, och sök i fotografguiden. Där kan man göra urval på ämne och geografisk indelning. Så hittar du en fotograf kvalificerad inom rätt område och slipper fråga svågern som har en dyr kamera.

För jag försäkrar att fotografering av t.ex. ett bröllop kräver en hel del planering samt kanske helst två fotografer som jobbar ihop eftersom det kan hända saker på två ställen samtidigt, eller man kanske vill ha samma händelse ur två olika vinklar-perspektiv-utsnitt. Hela ceremonin måste gås igenom med präst och fotograf i förväg. Var kan man stå, när kan man använda blixt, när kan man förflytta sig under ceremonin? Alternativa fotograferingsplatser beroende på vädret ska utses, fotografen måste ha (och kunna hantera) utrustning som funkar även om det skulle ösregna, som kan göra jobbet i dåligt ljus o.s.v.

Så hitta rätt fotograf innan du bokar. Och var noga. Ta referenser. Det finns många med mycket självförtroende och dyr utrustning men lite erfarenhet och kunskap. Bättre att betala lite mer och få proffsbilder som håller i framtiden än att snåla och ångra sig efteråt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.