Upplösning, det magiska ordet. Då tar vi det igen.

Fråga: Hur hög upplösning måste bilden ha för att tryckas i en viss storlek?
Eller: Kan du skicka bilderna högupplösta?

Hur många gånger har vi hört det?

Det första här är att frågorna är felställda. Bildfilens upplösning är bara en instruktion till en skrivare eller ett tryckeri. Den är inte "fast" för en bildfil utan kan ändras hur man vill.

Det fasta värdet som finns är antal pixlar höjd x bredd bilden är uppbyggd av. Om vi säger att bildfilens långsida är 3000 pixlar så är det lätt att räkna ut hur stor den kan tryckas i olika upplösningar. Det man brukar kalla "magasinskvalitet" är 300 ppi/dpi (ppi = pixels per inch, dpi = dots per inch, det första för en digital fil det andra från tryckbranschen, där färgen kan sägas appliceras i form av droppar/punkter).

I fallet 300 dpi behövs det då 300 bildpunkter för att trycka eller skriva ut en sträcka på en tum (2,54 cm).
Alltså får bilden i exemplet en längd av 25,4 cm eftersom det finns 3000 pixlar att "ta av" på längden och bilden är sparad med instruktionen att den ska skrivas ut eller tryckas i upplösnignen 300 dpi.

Ta samma bild men sänk upplösningen till hälften, 150 dpi, så blir bilden 50,8 cm och så vidare. Svårare än så är det inte. Och då förstår du nu också att det inte finns några hög- eller lågupplösta bildfiler. Upplösnignen är något man bestämmer när en bild ska tryckas för att få önskad storlek på trycket. Det intressanta, som man bör veta, är hur många pixlar bilden är uppbyggd av.

300 dpi är en väldigt hög upplösning och det går normalt inte att urskilja tryckprickarna utan starkt förstoringsglas i en sådan bild. Bilden blir nästan analog. Som en förstoring gjord i mörkrummet.

180 dpi är nästan lika bra. Knappast möjligt att se skillnad på tryck/utskrift i dessa två upplösningar. Ju mer man sedan sänker upplösningen desto större blir bildpunkterna, så betraktningsavståndet är en lika viktig faktor. Du står inte en decimeter från en bild i affischformat. Eller hur?

Och så här skrev jag för fyra år sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.