Något mer om Nikon Z6.

Som jag jobbar med varje dag. Jag har två hus och tre objektiv (14-30, 50 o 24-70) ur den nya Z-serien, vilket täcker i stort sett alla behov jag har på det området. Och kvaliteten på alla tre (kantskärpa, mikrokontrast mm) är en rejäl förbättring mot de jag hade förut.

Till detta tre st. SB5000 och radiofjärrka förstås. SB5000 har inbyggd radiokontroll och styrs helt från kameran via en fjärrkontroll man pluggar i kameran.

Har även bytt stativhuvuden/kameraplattor till Arca standard. Allt detta tillsammans har gett mig en avsevärt lättare ryggsäck att kånka runt med.

Lite kommentarer om Z6 då för de som liksom jag jobbar med inredningsfoto. Jag kanske sagt det förut men fokuseringen i dåligt ljus är överlägsen den jag hade i DSLR modellerna. Bara man använder den på rätt sätt så, vilket betyder att man ibland får hålla in fokusknappen en stund. Lite tålamod så fokuserar den till sist. Vilket inte DSLR:erna gör. Inga problem med det för mig som alltid har kameran på stativ och stillastående motiv. Fokuspunkten kan dessutom placeras precis var som helst på bildytan.

Vitbalansen finns nu i tre lägen för auto. Ett av dem strävar efter att behålla vita ytor vita och inte "falla för" gulstick mm så lätt. Oerhört praktisk för inredningsfoto.

Filerna då? Mindre skillnad på NEF o JPEG upplever jag. Ofta använder jag JPEG filerna i leveranser numer, vilket jag aldrig gjorde förut. Den nya processorn gör ett så bra jobb att det händer att jag levererar oredigerade bilder eftersom jag helt enkelt inte får till det bättre om jag konverterar och jobbar med råfilen! Dessutom krävs inte någon objektivkorrigering i camera RAW (om man plåtar nef och använder den konverteraren) eftersom korrigeringen nu är inbyggd i nef-filerna och alltså följer med.

Så allt som allt så är jag väldigt nöjd med övergången från DSLR till spegellöst. Dessutom känns Z husen som riktiga arbetshästar. Lagom vikt och storlek och mycket bättre batteritid än den deklarerade. Det dagliga jobbet har blivit lite enklare och lättare!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Metameri. Eller varför blir det fel färg?