Sommarlov i företagsvärlden.

Nu börjar den där perioden på ca fem månader då mail besvaras med autosvar "jag är på semester, tillbaka till julledigheten" :-) Kanske lite överdrivet men åtminstone efter sommaren brukar det kännas så när man frilansar. Som egen enmansföretagare är en ojobbad timme också oavlönad och ibland, ganska ofta faktiskt, känns det som att alla med anställningar har konstant ledigt. Nu vet jag förstås att det inte riktigt är så. Många sliter sig in i väggen via uttalade eller outtalade krav från arbetsgivare. Den situationen slipper man som frilans.
När jag jobbar 16-timmars dagar, som jag tidvis gör, så stressar det mig inte särskilt mycket. Och det beror förstås på att jag vet att allt resultat av långa dagar oavkortat blir mitt (om man bortser från skatten :-).
Dessutom är inte stressfaktorn någon annan person utan bara att om jag inte ligger i så blir det inga pengar. Jag tror att ett så simpelt orsakssammanhang, som ju är grunden för allt företagande, också bidrar till att minska stress. Det är så tydligt. Inte så att om jag anstränger mig till det yttersta, eller om jag maskar så är lönen ändå densamma. Och inte så att någon chef ska bli nöjd eller missnöjd. Det finns bara jag själv.
Kommer ihåg en skylt som fanns uppsatt i matsalen på Capellagården på Öland. Det stod något i stil med: "Man blir förvånad den dag man inser hur mycket i ens liv som beror på en själv". Den har jag aldrig glömt. Ska förstås inte tolkas som Jehovas gör, där sjukdomar, olyckor och sociala förutsättningar också beror på en själv, men ändå. Det är väldigt mycket som faktiskt är ens egna val. Gäller bara att förstå det fullt ut och sluta tänka att man sitter fast i det ena eller andra. För när polletten trillar ner så blir världen ledig!

Här ett par byråbilder som just sålts trots att det är sommar. Och nu börjar min sista vecka innan jag tar ledigt i fyra veckor! Känns extra välförtjänt då jag vet precis vad jag gjort för att kunna ta ledigt så länge utan lön.
Tyvärr visar kanske den nedre bilden en person som inte tar ledigt under sommaren och som inte har greppat det där om att så mycket beror på ens egna handlingar :-(
Kommentarer

  1. Bra citat från Capellagården, det tar jag med mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Om Zonsystemet (endast för analogfotonördar med grundläggande förkunskaper)