Om effektsökeri. Till dig som är bildköpare.

Det finns något man tidigt får lära sig att till varje pris undvika om man går i en konstskola, och det är ett fenomen som kallas effektsökeri. Effektsökeri är att runda det krävande och svåra genom att framställa motivet på ett sätt som vid en första anblick ser oväntat eller "häftigt" ut.

Anledningen till att jag skriver om detta är ett samtal med en kund som visade bilder (och det är inte första gången :-) av en produkt där fotografen rundat det svåra och tidskrävande i att åstadkomma en bild med raktecknande perspektiv, jämnt och riktigt fördelat ljus, högdagrar som inte är utfrätta, skuggpartier som inte är stängda utan fortfarande har en gråskala, reflektion som visar form och inte bara är en reflex osv osv. Alltså typ allt som visar om man behärskar sitt jobb som fotograf eller ej.

I stället hade fotografen i detta fall vinklat kameran i olika branta vinklar, tagit några bilder och sedan gjort bilderna svartvita och dragit upp kontrasten i Photoshop. Tror till och med att det var lite kornfilter på för att dölja att bilden för bekvämlighetens skull var tagen med onödigt högt ISO.

Med andra ord ett snabbjobb som lika gärna kunde ha gjorts med mobilen och därefter typ tio minuter i Photoshop. Detta kombinerat med en förmåga att prata omkull kunden betydde att hen kunde fakturera ett nästan löjligt pris.
 
Dessa bilder fick jag se med avsikten att jag skulle kunna göra några "vanliga" bilder som komplement till mästerverken de betalat så mycket för. Underförstått att jag som inte tar så mycket betalt kan få göra det enklare jobbet. För den andre fotografen tänkte de bara anlita för sina profilbilder då de ju kan betala hens pris bara vid enstaka tillfällen.

Så hur undviker du då som bildköpare denna alltför vanliga "Kejsarens nya kläder situation"? Alla kan ju inte vara kunniga i bildbyggnad eller fototeknik eller se om det bara är resultatet av ett effektfilter man tittar på. Mitt råd är som följer: Använd mobilen! Ta några bilder ur olika slumpvis valda vinklar, testa sedan de olika filtren som brukar finnas i mobilkameran på bilderna. Och vips förstår du vad du kan göra och vad du inte kan göra. Och vad du behöver anlita en yrkesfotograf till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.