En mörk och regnig morgon.

Nu när hösten kommit och det inte alltid är perfekt väder så vill kunderna ofta ha det ändå. Lösningen heter retusch (för det håller ju inte att planera jobb efter väderrapporten). Oftast är det exteriörbilder som behöver ett lyft, men ibland kan det vara balkongbilder inifrån också, eller stora fönster som helst inte bör visa en utsikt med ösregn.
Det lilla problemet med detta är dels att det ju inte går att åstadkomma sol i retuschen utan att alla bilder av denna typ ser ut som om det precis slutat regna. Marken är ju våt o.s.v.
Det stora problemet är att jobbet med dessa bilder kan vara hur litet eller hur stort som helst och därmed svårt att förklara tids- och prisskillnader. Men jag försöker iaf göra det här.
Bilderna nedan visar en byggnad med en horisont/skogskant i fonden. Att "lägga på" blå himmel på en sådan bild går ganska snabbt. Det är bara flaggorna som måste maskas ut manuellt. Sedan kan en fotograf/retuschör se ett par fuskknep, men det kan knappast en "vanlig" betraktare. Bilden duger att levereras och jobbet kostar inte mycket.
Vore det däremot ett fönster med kanske en halvgenomskinlig gardin och en blomma eller en tänd lampa så skulle arbetsinsatsen genast blivit flera gånger större. Detta beroende på dels manuellt arbete med utmaskning och dels på en hel del trixande för att åstadkomma en naturlig blå himmel bakom en gardin som skymmer en regnhimmel. Mycket jobb och kanske inte alltid värt det. Då får man fundera på om man verkligen ska göra det och om man kan få rimlig ersättning för jobbet. Att lägga en blå himmel innanför en fönsterkarm kräver mycket jobb för att få en övergång mellan retuscherat och inte retuscherat att se naturlig ut, medan man på en bild som i exemplet nedan kan göra samma sak på några minuter. I fönsterexemplet rekommenderar jag istället att man "bränner ut" fönstret en aning vid fotograferingen. Alltså överexponerear så att det blir väldigt ljust, på gränsen till vitt. En sådan bild flyttar uppmärksamheten från fönstret till interiören.
Enda problemet med en bild som nedan är att om det regnar kraftigt eller snöar så kommer snö/regn att synas mot byggnadens vägg och då kan det se ut som väldigt lokal nederbörd, börjar i höjd med taket :-).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.