Nästa steg.

Det senaste halvåret/året har varit segt. Inget konstigt egentligen för en frilansare då livet brukar se ut så. Ena året rik och nästa fattig o.s.v. Men nu har det varit lite väl mycket på minuskontot. Tror det är lågkonjunkturen som släpar lite och först nu har nått mina kunder. Många jobb inställda eller framflyttade och många jobb gjorda men med problem att få betalt för. Mer så än någonsin förr!
Sedan har det kommit nya skatteregler med momsredovisning oftare än förut mm., förkrångling för småföretagen (måste minnas fel, men jag har för mig att någon pratade om att förenkla för små företag för några år sedan :-). Allt sammantaget har gjort att jag än en gång har gått igenom alla jobb jag gjort de senaste åren och försökt mig på en utvärdering. Hur går man vidare (?) helt enkelt. Jag brukar visserligen göra det varje år ung. i samband med bokslut och deklaration, men i år har det blivit en längre process.

Slutsatsen av funderingarna är renodling. Jag kommer från och med denna dag att satsa endast på de områden där jag verkligen känner att jag är konkurrenskraftig. De är: Arkitektur, Interiör/inredning, Fastigheter/industrilokaler (reklambilder inför försäljning/uthyrning), Panoramafoto och Virtuella rundturer samt Produkt/objekt foto. Eller sammanfattningsvis Industrifoto, som jag brukar kalla det. Kursverksamheten får också vara kvar mest för att jag tycker den är kul. Men inget mer!

Jag har rensat bort alla andra områden från skenbild.se och kommer visserligen att fullfölja ramavtal jag har men när de löper ut kommer jag inte att delta i upphandlingar som inte direkt handlar om de ovanstående områdena. Kundsegment (heter det va?): Fastighetsföretag, Arkitektkontor, Fastighetsmäklare, Byggföretag, Industriföretag (civila o militära (är säkerhetsklassad)). Privatkunder endast om det gäller kurser.

När jag nu tänker på det så ser jag att det är människorna i bilderna jag plockat bort, utom kanske som staffagefigurer. Och en sak till - jag har ju en snart 25 år gammal MFA från Konstfack. Ämnet: Environmental Art. Eller på svenska: "gestaltande av offentliga miljöer", och ja - det är ju just min version av detta område jag är intresserad av. Arkitektur, inredning, miljöbeskrivning och tolkning för olika ändamål. Landskap, samhälle, stad och kulturgeografi ingår också i detta, Kanske är det så att jag till sist har fattat vad jag kan göra och vad jag inte kan göra + vad det var jag ville när jag en gång sökte till den utbildningen:-).

En annan fördel med att renodla lite mer är utrustningsval och handhavande. Förmågan att hantera sin utrustning "i sömnen" är ju ett självklart krav från kunderna och en av de faktorer som skiljer en yrkesfotograf från en "avancerad amatör". En yrkesplåtis specialiserad på mina områden ska kunna kliva in i ett rum och direkt se vilka vinklar/utsnitt som blir bäst för olika ändamål samt vad som behöver göras åt ljuset för att uppnå det resultat en inredare vill ha eller det en mäklare vill ha (rätt stora skillnader på dessa två områden).
Om jag säger att jag verkligen kan ett område inom fotografi så ska jag ha de resurser, kunskaper och den rutin som krävs för ett resultat i högsta kvalitet även under tidspress. Det funkar inte att vara bra på allt så jag tänker att det är bättre att ta sig an det man har någon slags naturlig fallenhet för och släppa det där man måste uppfinna hjulet igen varje gång (för min del porträtt/reportage/feature).

Ja så går mina tankar just nu och så kommer jag också att göra! Kategorin Reportage och Feature på denna blogg kommer inte i fortsättningen att växa. Jag kommer kanske att stanna ett tag till som Google Trusted Photographer men ser inte det riktigt som en fototjänst utan kanske mer som en halvautomatiserad bildinsamling, möjligen undantaget stillbildsdelen då. Får se om jag blir kvar i projektet. Det finns ju Google Maps Views också, man kan använda utan att vara Google Trusted Photographer. Faktiskt med bättre bildkvalitet också om man kan lite mer än vad som ingår i Googles utbildning.

OCH som ambulerande industrifotograf, med all utrustning portabel, batteridriven och oberoende av plats, tid, väder, årstid eller force majeur kommer jag även i fortsättningen att vara nåbar alla tider på dygnet, alla dagar på året :-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Om Zonsystemet (endast för analogfotonördar med grundläggande förkunskaper)