Vikten av dokumentation.

Eller kanske en affärsidé. Det ena behöver ju inte stå i motsats till det andra.
Jag är oupphörligt fascinerad av tidens gång. Att allt förändras oavbrutet. Det är nog en av drivkrafterna man har som fotograf (se tisdagen den 17:e januari 2012). Att man kan inbilla sig att man stannar tiden när man fotograferar. Hänger kanske också ihop med ett intresse för historia. Eller kanske inte..

I alla fall. Jag fick av en granne ett litet häfte med en dagbok från bygget av ett av radhusen i området där jag och min familj bor. Ett par bilder och en massa text. Dessa radhus byggdes 1959-61 av de som först bodde i dem. Det funkade så att man byggde dem själv på kvällar och helger. Tog all "fritid" under något år. Sedan kunde man flytta in.
Vad jag saknade i detta häfte var bilder. Jag ville se bilder på varje moment av bygget. Från alla årstider och i alla väder. Morgon, kväll och natt. Det skulle ha blivit ett oerhört mycket mer levande dokument. Ett tidsreportage och ett minne för dem som byggde och för deras efterkommande. Plus att jag som bor där nu skulle få se hur det ser ut i grunden, under källargolvet, ovanför vävtaket o.s.v.
Varför finns inte detta idag? Alltså att den som bygger ett hus kan beställa dokumentation samtidigt som bygget planeras? Bilder från första dagen tills den dag då det man flyttar in. Skulle inte det vara värt ganska mycket? Jag tror det. Och jag erbjuder härmed just den tjänsten till alla som ska bygga. Ring eller maila. Är byggplatsen inom rimlig närhet till Stockholm så kan vi göra upp en plan för vilka moment som ska fotograferas, vilka tider på dygnet och året o.s.v. Vilka personer som ska vara med...
Jag tror detta är ganska lätt genomförbart. Ett husbygge går ganska snabbt idag och det kanske behövs 5-10 fotograferingstillfällen för att täcka det hela. Sedan kan man göra en bok av resultatet. Jag kan fotografera fasader med mast från hög höjd, jag kan fotografera i näst intill mörker och i små utrymmen, jag kan ljussätta och fotografera inredning och möbler lika väl som krypgrunden eller avloppet. Jag är specialiserad på de fotograferingsbehov industrin har vilket stämmer bra in även på byggbranchen och arkitektur/inredning i allmänhet. Så ta kontakt! Vi gör en plan och du får ett fast pris som du inte betalar förrän vid godkänd bildleverans. Byggföretag som bygger ett nytt bostadsområde eller privatperson som bygger en friggebod. Det spelar ingen roll för mig. Allt är lika intressant!Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Om Zonsystemet (endast för analogfotonördar med grundläggande förkunskaper)