Första inlägget.

Första inlägget på denna blogg får bli en dag på jobbet. Bara så att jag kommer igång alltså.

Idag blir det en kompletterande fotografering av en bostad. Igår när jag kom dit fotograferade jag först fasaden med mast (ett stativ man kan dra ut till åtta meter) från tre håll, klev sedan på i stugan och vände... De hade inte förberett alls. Så idag ska jag tillbaka och fotografera interiören för nu har de haft natten på sig att röja.

När en fastighet ska fotograferas inför en försäljning måste säljaren storstäda och dessutom plocka bort allt som påminner om mänskligt liv både inomhus och på tomten, om det inte är en lägenhet alltså.

Det får inte finnas spår av barn eller djur. Inga foton på väggarna eller personliga saker framme. Likadant med alla ev. flaskor och burkar i badrummet, även toarullen ska bort liksom kläder och skor i hallen, fjärrkontroller och sladdhärvor, köket helt rent, inga magneter på kylskåpet o.s.v.

Ett ganska stort jobb alltså. Men vitsen är att en ev. köpare som ser annonsen i tidningen eller tittar på hemnet eller på mäklarens hemsida, ska kunna "tänka in" sina egna saker på plats istället för den förre ägarens. När rummen är helt rena "stylar" man sedan lite lätt. Tänder ljus om det finns. Tänder en brasa om det finns öppen spis. En fruktskål på bordet... några få saker som gör att det ser trevligt men ändå opersonligt ut. Därefter är det ljussättning och fotografering. Men hur man jobbar då tänker jag inte avslöja här eftersom jag delvis lever på det :)

Lyckligtvis, för sådana som mig, är det idag knappast aktuellt för någon att sälja sin bostad utan professionell fotografering. Dåliga bilder gör att man försvinner i annonsbruset.

Kommentarer

 1. Jag kommer att anlita dig om vi ska sälja huset.

  SvaraRadera
 2. När jag och min man sökte bland sommarstugeannonser var alla bilder unisona... endast en enda bild visade huset och ägarna som stod på bron. En idyll.
  Så det gäller väl kanske att sticka ut ur mängden på ett passande och smakfullt sätt.
  God jul
  / PaljettenQ

  SvaraRadera
 3. Så kan det nog vara ibland, men mäklarna vet vad de vill betala för. De vet också vilken typ av bilder som drar flest intresserade till en visning. Tar jag med förra ägarna på en bild blir så blir det nog sista gången jag får ett uppdrag här iaf =D
  /I

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Additiv och Subtraktiv färg.

Vad är EV? Vem är Scheimpflug?