Inlägg

Visar inlägg från maj, 2011

Måndag kväll.

Bild
Idag har jag plåtat VW anläggningar i Sala och Fagersta. Inget speciellt intressant utan mest en upprepning av alla andra anläggningsplåtningar. Lägger istället upp en bild på två masugnar som står kvar på Högsbo bruk. Titta på bänken och bordet nere till vänster för en uppfattning om storleken. Skogen i dessa trakter (Bergslagen) är full av bruksmiljöer, det ligger en hytta eller ett bruk i varje dunge känns det som... Man tänker på Nils Holgersson. Lustigt att Sverige fortfarande är så kulturgeografiskt tydligt när man åker genom det.

Hemma. Administration, leveranser, bokföring, körjournal, planering o.s.v.

Bild
Åsså hotellen ja, jag skulle ju kommentera hotell här. Glömde att plåta hotell Kusten i Gbg. Men det är en halvtidsbemannad betongkloss en cm. från motorvägen. Funkar bra och har eget garage. I badrummet låg en uppsättning engångs öronproppar man kan använda om man vill sova. Bra om man vill bo inne i stan. Men, efter två nätter där flyttade jag till St:Jörgens hotell i Lillhagen istället. Ett pensionat snarare. Egen balkong. Fint och stort rum. Rekommenderas. Bild (lägg märke till den tjusiga transportbilen utanför):

En till borg.

Bild
Nu när jag ändå började igår med Marstrands fästning fortsätter jag idag med en bild av Bohus fästning som ju är omöjlig att undvika då man har uppdrag i Kungälv (vilket jag hade idag). Bohus fästning är den mest imponerande medeltida fästning som finns i hela norden! Så nu vet ni det. Historien är minst lika imponerande men den får ni googla på själva.. Sedan över till något annat. Jag märkte en ökning i trafiken på denna blogg när jag kollade statistiken idag. Det verkar som om kollegan Stefan Tell ( http://www.stefantell.se/ ) står för denna ökning genom att länka till mig från sin blogg. Så nu gör jag detsamma tillbaka: http://www.stefantell.se/blogg/ Stefans blogg ska man läsa om man är fotograf, eller fotointresserad för den delen. Där finns massor av råd om ljussättning mm. samt exempel från verkliga jobb, vilket är något helt annat än teori eller "skolexempel". Så tack för draghjälpen Stefan! Hoppas du får lika mycket tillbaka nu. Sedan följer dagens malande, s

Tur med vädret... "hårt" ljus.

Bild
En vända förbi Marstrand när jag ändå var i närheten resulterade i några bilder som sparas för framtiden. I höst, när detta uppdrag är slutlevererat, ska jag sätta mig och gå igenom de hundratals bilder jag tagit "vid sidan av" och sedan ska de säljbara distribueras via Mattons bildbyrå, som jag är ansluten till. De två här nedan kommer att finnas till salu på Matton.se fram mot vintern skulle jag tro. Nu undrar en del varför jag ska vänta tills i höst innan jag sätter mig med detta. Jag sitter ju framför datorn nu! Svaret på den frågan är att bildbyråbilder måste hålla en viss teknisk kvalitet för att bli godkända för försäljning. För min del ser arbetsgången ut ung. som följer. Jag använder två kameror (Nikon D700 och Nikon D3x) för detta ändamål. I dessa kameror har jag gjort förvalda inställningar som passar för ändamålet och döpt dem till "Matton". Jag väljer alltså inställningsbanken Matton och får då råformat (NEF), lägsta ISO och konvertering i 14 bitar.

18.16 Klart Slut.

Bild
Denna dag - ett liv... Eller hur var det farbror Melker sa? Idag har det varit en maratondag. Fyra anläggningar förevigade och x antal timmar med redigering och metadatasättning. Men nu börjar det bli färdigt efter en 12-timmars dag. Två turistbilder från Gbg. och två bilder från dagens jobb. Valde två bilverkstäder som omväxling, en Audi och en Porsche.

Sen Söndag kväll. Göteborg.

Bild
Framme på ett obemannat hotell i Majorna, efter hur många timmar som helst i ösregn och snigelfart. På hotelldörren satt en liten lapp där det stod att gäster som kommer sent får hämta sin nyckel på en bensinmack i närheten. Gjorde det. Inga kommentarer nu eftersom jag ska gå och lägga mig. En bild från färden och en av Älvsborgsbron jag tog nyss när jag sträckte ut benen efter biltimmarna. I morgon och några dagar framöver jobb här i Göteborg och i omgivningarna. Bild och betyg på hotellet kommer. Det blir två nätter här och två på ett annat hotell närmare där jag ska jobba andra hälften av veckan.

Onsdag.

Bild
Porsche Östermalm.

Rapport.

Bild
Denna vecka jobb i Stockholmsområdet. Därför blir det inga Sverige- eller hotellbilder. Bara jobb...

Lördag - äntligen hemma igen.

Bild
Avslutar denna Skåne/Småland vecka med en bild av det jag tycker är Skånes intressantaste byggnadsverk, 1500-talsborgen (eller 1499 om man ska vara exakt :) Glimmingehus. Under den en till av Österlens eviga sandstränder. Veckan har varit en riktig slitvecka med krånglande bredbandsuppkopplingar, krånglande servrar hos kunden, ett trasigt minneskort, en omfotografering och dessutom hotellbyte nästan varje natt. Alltså märker jag detta inlägg med "industrifoto" taggen. För så är vardagen rätt ofta i det här yrket.

Yngsjö-Hörby-Kristianstad-Ystad.

Bild
Eller kanske snarare Herrestad, några km utanför Ystad. Här bor jag nu i ett par nätter på Herrestads Gästgifveri. Bild nedan. Idag har hettan varit samtalsämnet. Svetten har runnit från fler än mig :-) Men nu tycker jag mig se ett väderomslag i himlen denna likaledes heta kväll. Bilderna nedan blir inte på någon av dagens fotoobjekt, trots att jag skrev det igår, istället blir det detta gästgiveri denna disiga eftermiddag, Ystads hamn och Ales stenar, som jag tog mig tid att titta på nu idag då jag är så nära.

Växjö-Älmhult-Hässleholm-Yngsjö.

Bild
Yngsjö befinner jag mig i och vet inte varför jag ville övernatta just här. Troligen någon spänning som dröjer kvar efter allt skrivet och alla filmer om Yngsjömordet. Och den sista avrättningen i Sverige. Men själv väljer jag att tänka att jag ville slippa stadshotellen ett tag. Kastanjelundens hotell, som jag bor på, ligger bra till för att gå upp till första platsen på min hotell-lista för denna 6-månaders resa. Om man går en promenad på ca. 1000m. så kommer man ner till Hanöbukten. Jag är grymt imponerad av denna plats. Det finns verkligen allt i Sverige. Sandstränderna här i Skåne består av en timglassand jag inte sett någon annanstans i världen. Det blir varmt både i vattnet och i luften så det räcker.. En bild ovan. I morgon ska jag försöka vara mer yrkesmässig och lägga upp några bilder från jobben.

Tillbaka i Småland..

Bild
..och neråt Skåne igen blir det i morgon. Bor på Stadshotellet i Växjö. Bild nedan. De andra två bilderna nedan föreställer två Astrid Lindgren miljöer jag passerade på vägen mellan Vimmerby och Vetlanda. Vilka ser du nog genast om du är i min ålder. Annars, fråga någon som vuxit upp med TV på 60-70-talen.

En bild från Västergötland på vägen hem.

Bild

Motoristen.

Bild
Tre darriga frihandssmygfoton. Några lampor lyser iaf.

Vidare på västgötaslätten.

Bild
Här kommer en bild från jobbet bara för att påminna om vad detta eg. handlar om. Jag befinner mig nu på motell Motoristen, motell och bensinmack, vid E20 söder om Vara. Det är som en amerikansk 50-tals film. Motoristen är Sverigen första/äldsta (enda?) motell i amerikansk stil. Dessutom verkar det som om detta faktum har påverkat personalen. Här jobbar bara tuffa, uttråkade tjejjer i motoristen uniform. De ser ut som om de längtar bort härifrån. På parkeringen avlöser långtradarna varandra och i fiket/restaurangen sitter förarna och äter och fikar. Motellet hanteras som en kopp kaffe. Man säger i kassan att man vill ha ett rum för natten.. Bilder kommer senare. Jag tror detta funkar bäst att plåta i kvällsljus när de tänt skyltarna (om de nu funkar).Tills dess en bild från Audi i Lidköping (tror jag det var).

Från Vättern till Vänern.

Bild
En kort kommentar då klockan närmar sig midnatt och dagens jobb är klart. Bor på ett hotell vid vattnet. Nu är det lite sent att plåta det och i morgon åker jag vidare. Får duga med en bild av denna enorma sjö och ett par av Magnus Gabriel de la Gardies sommarstuga (Läckö slott) så länge. Eg. skulle jag velat stanna längre här och leta reda på pilgrimsleden till Norge som gick här. Det var den sydligare. Den nordligare gick genom Jämtland in i Tröndelag. Men den som trafikerades mest gick här från Kålland med båt över till Värmland och vidare in i Norge.

Orkar inte skriva så mycket idag...

Bild
Dagen började med snöstorm på E4:an söderut från Stockholm. Dagens mål var först Katrineholm sedan Motala och slutligen till ett hotell lite utanför Askersund, som jag till sist hittade i går kväll. Inga VW bilder idag. Bara en från vägen i morse och en från hotellet nu. Fortfarande får man springa ut mellan skurarna. Hotellet är... ett hotell. En sjö och en hästhage utanför är ju trevligt men det går inte att gå ut eftersom det regn-snöar nu igen. I morgon blir det Askersund-Mariestad-Skövde. Därefter till ett hotell på Kållandsö (tror jag det heter).